Forebygg angst for nyttårsraketter

av Solvor Nærland (Hundesport nr 11/12-06)
 

Alle hunder kan plutselig bli redd for nyttårsraketter og fyrverkeri selv om de ikke har vært det før. Hvis smellene og den spesielle lyden som følger med rakettene er spesielt intens eller langvarig, kan selv de mest stødige hunder bli urolige. Er du uheldig, hender dette i en periode da hunden er ekstra sensibel på grunn av løpetid, falsk drektighet, pelsfelling eller smerter. Nye raketter kan så få uroen til å gå over i angst. Så det er all grunn til å tenke forebygging. 

Uansett om hunden er redd eller ikke, er det lurt å skjerme den på nyttårsaften:

     -   Gå kveldsturen tidligere enn vanlig, før det verste rakettoppstyret starter
     -    Ha hengende tykke tepper foran alle vinduer. Teppene kan gjerne være så tykke at lysglimtene fra rakettene ikke skinner igjennom
     -    La mest mulig lys og lamper stå på, så evt lysglimt fra rakettene ikke blir så påfallende
     -    For å ta vekk en del av lyden fra rakettene, kan det stå på musikk eller TV hele kvelden.
     -    Gi hunden et griseøre - eller la den søke etter godbiter - rundt kl 24. Hvis du har lært den noen triks, er dette tiden for å la den få vise dem. Dvs avledning.
     -    For alt i verden: Ikke ta sjansen på å la hunden gå ut for å se på rakettoppskytingen selv om den er uredd og nysgjerrig. Skjer det noe uventet, kan
          også din hund plutselig reagere med redsel. Og det sitter i også ved framtidige nyttårsfeiringer.

Det er mye vanskeligere å trene en hund som er blitt redd, enn å forebygge. Men heldigvis - også for hunder med angst for fyrverkeri, finnes det nå hjelp:

-     CD med lyder fra fyrverkeri, tordenvær og skudd kan kjøpes fra www.canis.no
Ved å spille CD’en med så lavt volum at hunden ikke reagerer, kan den gradvis trenes til å tåle lydene. Det er uhyre viktig å gå så gradvis og forsiktig fram at ikke hunden plutselig begynner å vise ubehag. Gjør den det, må tilvenningen starte fra begynnelsen igjen. Treningen må begynne lenge før nyttårsaften, kanskje flere måneder før.

-     D.A.P. er en dispenser som skiller ut de samme feromoner (duftstoff) som diegivende tisper skiller ut. Duftstoffet merkes ikke av mennesker, men virker naturlig beroligende på både valper og voksne hunder. Tester har vist at D.A.P er effektiv ved reisesyke, tilpasning til nytt hjem, og ved redsel for skudd og fyrverkeri. Dispenseren skal plasseres i nærheten av hundens vanlige liggeplass, og må være tilkoblet noen uker før den har effekt. Det er mulig at én dispenser bare dekker et avlukket rom, og at man må ha flere dersom det er åpent mellom rommene.

D.A.P finnes nå også som spray og som halsbånd.

Hvis disse forebyggende tiltak ikke er gjennomført eller er utilstrekkelige, finnes det dessuten medikamentelle tiltak for å dempe angsten på nyttårsaften. De gammeldagse medikamentene ble brukt for å dope ned hunden. Selv om den dermed ikke klarte å reagere, visste man lite om hva den kanskje likevel opplevde av angst. Kanskje den var skrekkslagen, men uten å ha mulighet til å reagere. Jeg ville ikke våget å bruke dette.

Min veterinær har de siste årene foreskrevet et medikament som heter Xanor til den av mine hunder som er redd for fyrverkeri. Dette er et medikament som hos mennesker blir brukt ved panikkangst. Det fine er at motorikken ikke blir påvirket, og hunden min har ikke vist noen tegn på trøtthet. Hun beveger seg fullstendig ubesværet. Hun har fått en dosering på 1 mg x 2 i dagene rundt nyttårsskifte.

Erfaringen min med bruk av Xanor er: I det raketter blir skutt opp, daler halen litt. Men den er oppe igjen like etter. Hun hverken skjelver eller peser mens fyrverkeriet pågår, og hun er lett å få kontakt med. Xanor demper angsten slik at hunden ikke blokkerer,  men uten å påvirke motorikk eller våkenhet. Dermed kan jeg avlede henne med mat, triks, lek og slike fantastiske aktiviteter som søk etter godbiter.

Rett før midnatt på nyttårsaften, gjemmer jeg masse små pølsebiter over hele leiligheten mens hundene venter på gangen. At de må vente på gangen er et signal til dem om at de skal få søke, og de kommer forventningsfulle inn. De får klarsignal til å begynne søket ca kl 23,55, og på grunn av mengden godbiter er de ikke ferdige med å lete før etter minst et kvarter. De har vært så opptatt med søkingen at ingen av dem har latt seg affisere av alle nyttårsrakettene som i mens har blitt skutt opp. Til tross for at dette er den verste rakett-perioden, har halen vært oppe hele tiden også hos den hunden som egentlig er redd for dem. 

Nyttårsaften er definitivt ikke lenger så ille for hunden som den var de første par årene etter at redselen for nyttårsraketter ble utløst.