Hunder som ikke vil spise

av Solvor Nærland (Hundesport nr 8/06) 

 

Et av rådene til nye eiere, er å tilby valpen mat til noenlunde faste tider, og å fjerne uspist mat etter f.eks. 10 minutter. Det viser seg at mange får problem med å følge dette rådet. Ikke sjelden møter jeg eiere som bekymrer seg over at hunden spiser så lite. Ikke få av dem svarer bekreftende på spørsmål om hunden har tilgang på mat hele tiden. Begrunnelsene er gjerne: ”Hvis ikke, spiser han ingenting”, eller ”Når maten står framme, er han i alle fall bortom og småspiser litt innimellom”, eller ”Han spiser nesten bare om natta”. 

Katter, som i naturen livnærer seg på mus og fugl, trenger hyppig mat for å få nok næring. Deres fordøyelsessystem er konstruert for småspising, og de bør derfor ha tilgang på mat hele tiden. 

Men hunden stammer fra ulven. Ulv – og deres etterkommere – har et fordøyelsessystem som er laget for å spise mye når de først har tilgang på mat etter vellykket jakt. Det kan i naturen gå lenge til neste gang de klarer å fange et bytte. 

En hund som spiser uregelmessig, får ingen rytme i tarmfunksjonen. Uregelmessige måltider fører til uregelmessig avføring. Når hunden spiser om natta, vil også behovet for å gjøre fra seg kunne komme om natta. For en valp vil det kunne få som konsekvens at den strever mer enn nødvendig med å bli husrein. At en ulv får uregelmessig avføring fordi tilgangen på mat er uregelmessig, betyr ikke så mye. Men for en valp som vi ønsker skal husrein, bør vi gjøre prosessen så enkel som mulig.

Når maten alltid står framme, vil hunden dessuten kunne bli matlei. Bare nye, spennende ting vekker interesse. Jeg har snakket med eiere som sier at de stadig må kjøpe ny type mat for at hunden skal spise. Og det finnes eiere som sier at hunden bare vil ha ”den samme maten som menneskene  spiser”, ikke hundemat. Men hundemat er sammensatt av næringsstoff som skal dekke hunders behov. Det gjør ikke menneskemat. 

Bland heller litt middagsrester eller kokt fisk og evt en skvett fiskekraft inn i hundematen, men la hundematen være basis. Oppvarming gir mer smak. Gi hunden maten til noenlunde regelmessige tider (men ikke så absolutt faste tider at dette fører til nye problem) . Dersom hunden ikke spiser, fjern maten etter 5-10 minutt. Gi den for all del ikke noe annet i stedet! Ikke tilby mat igjen før til det neste ordinære måltidet. Kanskje spiser den ikke på ett par dager. Men ikke vær bekymret. Til slutt "gir den seg".  Men alle hunder er ikke like opptatt av mat, og alle hunder av samme størrelse spiser ikke like mye. Det er naturlig. Noen hunder er matvrak, andre ikke. 

Interessen for hundemat kan forøvrig vekkes ved å slenge en neve med tørrfór utover plenen, og la hunden finne det. Eller du kan gjemme kulene innendørs, og gjøre det til en søk-aktivitet ved å la hunden få lov til å lete etter dem.

Har du både katt og hund, får heller kattematen stå på et sted der hunden ikke når den. Min egen matglade katt har vendt seg til å spise sammen med hundene to ganger for dagen.