Frihetselskende

av Solvor Nærland (Hundesport nr 2/04)

Javisst er shiba frihetselskende. Men at det er så ekstremt at de derfor ikke kan være løs? Dette blir påstått i en del bøker. Og jeg har opplevd folk si: "Det er noen fine hunder, bare så synd at de aldri kan være løs".

Det er jammen bra at hverken jeg eller mine to shibaer visste det da vi skulle oppdra hverandre. De løper løs hver eneste dag, og har alltid gjort det. Det samme gjør nesten alle andre shibaer her i Bergen og omegn. Og det er etterhvert blitt ganske mange. Jeg mener vi må ha bevist at påstanden ikke stemmer.

Men joda, shiba er så frihetselskende at de fleste tar seg noen runder i pur glede, de dilter ikke akkurat i hælene våre. Det betyr ikke at de stikker av. Men det får som konsekvens at jeg ikke går tur på de mest populære turveiene når folk går søndagstur.

Og joda, shiba er jakthunder, de fleste med instinktet intakt. Så vi må bruke fornuft. Vilt er det heldigvis lite av i byfjellene rundt Bergen, og jeg oppsøker absolutt ikke områder med husdyr når hundene skal være løs. Jeg tar heller ikke sjansen på å slippe dem fri i parkområder, der jeg kan risikere at synet av en katt lokker dem over en bilvei.

Derimot velger jeg skogs- eller fjellstier med lite vilt og folk. Men da får jeg også oppleve den fantastiske gleden det er å se shibaer som i fryd danser og spurter, snuser og ruller seg i lyngen. De tar noen avstikkere, men kommer også for å se hvor det blir av meg.

Masse innkallingstrening fra valpen er helt liten, er minst like viktig for shiba som for andre raser. Valpen må bare få positive erfaringer ved å komme til deg. Har du for dårlig tid til å risikere at den tøyser eller erter deg, og ikke kommer med en gang du vil, så ikke ha den løs på den turen. Blir du irritert, og hiver deg etter valpen, er mye ødelagt. Opplevelsen av å bli fanget er så negativ at den ikke glemmer det så lett. Da kan du risikere at valpen i framtiden riktignok kommer når du roper, men stopper på sikker avstand fra deg. Nei, pass på at den kommer helt bort til deg når du har ropt, gi den ros, kos og godbit. Bruk for all del mild, glad stemme når du roper. Ikke ta den i bånd hver gang. Og få ikke panikk om valpen plutselig løper i stor fart vekk fra stien og fra deg. Sannsynligvis skal den på do.

Gjem deg av og til, slik at det blir et poeng å følge med hvor du er. Og, særlig når valpen blir unghund, la det iblant skje noe spennende der du er: Gjem godbiter i røtter, under kvister, på hoggestabber, i lyngen. La hunden få søke etter dem. Legg gjerne inn små økter med trening i ferdigheter eller triks.

Ikke rop så ofte at det oppleves som mas. Da risikerer du at hunden begynner å ignorere deg. Den trenger å få "friminutt", å få tid til å gjøre seg ferdig med sine egne ting også. Som å få snuse i fred og ro på spennende lukter, og å leke med andre hunder uten å bli avbrutt av stadig innkalling.