Sørger hunder?

av Solvor Nærland (Hundesport nr 10/04)

 

Nå har shibarasen vært så lenge i Norge at vi har opplevd noen av de eldste hundene dø. Selv om shibaen er en sunn rase, kan vi ikke regne med å få ha hundene våre i mer enn 14-15 år. Flere og flere av våre shibaer når nå denne alderen, og dermed er det også flere eiere som vil måtte oppleve å miste hunden sin i årene som kommer.

Hjemme hos meg er vi flere som vil miste en kjær venn når en av hundene dør. Hvordan vil den gjenlevende hunden reagere? Vil den vite og forstå at den andre er død? Bør den få se og lukte på den døde? Hvis jeg velger å begrave den døde hunden, bør da den gjenlevende hunden få være med og se at den blir gravd ned? Sørger hunder? Hvordan hjelper jeg hunden best?

vinter2.jpg (19817 bytes)

Jeg har diskutert disse spørsmålene med enkelte andre hundeeiere, og meningene er svært så forskjellige. ”Tull” – sier noen. ”Hunder lever i øyeblikket, og forholder seg til de som er der der og da”. Andre viser til at hunden antakelig vet av seg selv at den andre er død, selv om den ikke var tilstede. Det vises til opplevelser og forskning om hunder som uler eller på annen måte oppfører seg uvanlig i det øyeblikk noen som stod den nær døde, selv om de ikke var der og så det. Jeg har snakket med to hundeeiere som begge lot den gjenlevende hunden få se og snuse på den døde. Den ene eieren mente at hundens reaksjon viste at dette var rett å gjøre, mens den andre mente at hunden ikke brydde seg.

Sørger hunder – i vanlig betydning av ordet – når en nær venn er død? Vi kan ikke vite sikkert hvordan de opplever det, og om det er sorg. Men iallefall kan de ha en atferd som ligner på det vi mener med sorg. De kan miste appetitten, lysten på lek og tur, virke deprimerte. ”Den savner en kompis – få en ny hund istedet for den som døde”, sier noen. Og iblant hjelper jo det. Men fortsatt vet vi ikke om det var savnet etter en hvilken som helst kompis som var det primære, eller om hunden rett og slett fikk hjelp til å dempe sorgen over den gamle vennen ved at den ble avledet av den nye.

Uansett er det ikke alltid så enkelt som å bare få en ny hund . Eieren sørger jo også over den hunden som er død. Og det er ikke alltid eieren er klar for en ny hund før sorgen er kommet noe på avstand.