Om sauer og shiba

av Solvor Nærland (Hundesport nr 6/02)

Sauer er allrighte dyr. Men skrekk og gru for å møte dem med løse hunder. Den sjansen tar jeg ikke lenger.

For flere år siden slapp jeg min daværende unghund i et område der jeg ikke visste at det var sauer. Shibaen bare forsvant, og så hørte vi sauebjeller! Vi ble skjelt ut som uansvarlige av andre turgjengere, og måtte skamfullt innrømme at de hadde helt rett. Heldigvis kom hunden tilbake uten at det var skjedd noen skade. Men jeg lærte min lekse.

Med denne episoden som bakgrunn, har seinere møter mellom shiba og sau forbauset meg desto mer:

På Jæren holdes enkelte steder sauer på marker med steingjerder eller nettinggjerder rundt. Når vi ferierer der om sommeren, passerer vi ofte slike saueinngjerdinger. De halvstore lammene kommer stormende mot oss, vil hilse. Og begge shibaene drar mot dem, logrer begeistret, hilser tilbake og gjør lekesignal. Zenmai har til og med sett sitt snitt til å slikke lam i ansiktet gjennom små åpninger i gjerdet.

Sist sommer traff vi en flokk voksne søyer med lam i Valdres. Den ene søyen kom joggende mot oss. Og shibaene møtte henne med vennlig logring. Utrolige Zenmai – også denne voksne sauen hilste hun på nærmest snute mot snute... Jeg avbrøt det hjertelige møtet, vi gikk videre.

Shibaenes positive holdning overfor sauer er intressant. Skulle gjerne visst mer om hva det innebærer. Hvordan ville de f.eks. opptrådd overfor sauene hvis de var sammen med dem innenfor et inngjerdet område? (Dette er en reint akademisk nysgjerrighet. Jeg kommer aldri til å prøve det ut). Er det noen shibaeiere som har egne sauer, og som vet noe om dette?

sauer2.jpg (33727 bytes)

Det jeg antar, er at hundene ville være vennlige så lenge sauene forholdt seg i ro. Men at de ville jaget dem hvis sauene begynte å løpe. Riktignok har jeg hørt om enkelte shibaer som ikke ser ut til å ha jaktinstinkt, og som har vært fullstendig uintressert i sauer de har møtt. Men mine er jo i høyeste grad intressert, om nå denne interessen mest har vært av en positiv art (iallefall når de er i bånd).

Så jeg må nok også i sommer vurdere nøye om de områdene vi ferdes i er " trygge"...