Hvalsafari på Vesterålen juli 2011

Sommeren 2011 tok Guri og jeg fly til Tromsø. Vi leide bil, og fikk sett store deler av Vesterålen og Senja. Et høydepunkt var kos med ulver i Polarzoo på Bardu. Et annet høydepunkt var hvalsafari fra Stø ved Andøya i Vesterålen. Dette var ekstra spesielt fordi jeg aldri hadde opplevd dette før. Arrangører var Artic Whale Tours. Personalet der var minst like entusiastisk som oss andre, og vi visste og kjente at vi hadde vært med på noe helt spesielt.

I tillegg til hvalsafari, var dette også fugle- og selsafari. De fleste bildene under er tatt av marinbiolog Fredrik Broms, som var med som ekspert og arrangør. Han er også fotograf.

For større versjon, klikk på bildene
 

Noe av det første som møtte oss, var en stor flokk delfiner. Disse var av arten "hvitside delfiner" (atlantic white-sided dolphins). De fulgte båten en god stund, og lekte i bølgene fra den.

Havhest (fulmar)


Vågehval (minke whale) er en bardehval, dvs at den ikke har tenner.Vågehval blir ca 10-12 meter lang og kan veie opp til 9 tonn. Dette er eneste hvalarten som fanges i Norge.

Lundefugl og krykkja (puffin and kittiwake)

Lundefugl (puffin)

 

Vi så opp mot 10 svære spermhvaler. De to første bildene viser blåsten fra spermhval, mens de to siste viser spermhval som er i ferd med å dykke. Spermhval, eller spermasetthval, er verdens største tannhval. Hannene kan bli opp til 20 meter lange og veier opp til 70 tonn. Hunnene blir opp mot 12 meter. Det er kun hannhvaler som kommer til Vesterålen på denne årstiden. Spermhvalen kan dykke ned til 3000 meter og være under overflaten i opp til 90 minutter.


Disse to bildene viser steinkobbe (harbour seal)


Lomvi (shag)


Havsula (gannet)


Havørn (white-tailed eagle)


Havhester (fulmars)


Spermhval (sperm whale)


Spermhval (sperm whale)