Valpetest

Uhøytidelig valpetest av Hamako sitt valpekull da de var 6 uker gamle utført den 27. august av Elin Søbstad, som er godkjent testleder for MT beskrivning.

Elin hadde møtt valpene en gang tidligere, da de var 4 uker gamle. Her er mailen med hennes vurderinger etter testen da de var 6 uker:Heisann Solvor - og tusen takk for at jeg ennå en gang fikk lov til å være med og besøke Hamako og de nydelige valpene hennes ;-)

Som sagt, så var den en "uhøytidlig" valpetest, på en reell valpetest vil den som tester valpen være en helt fremmed som de ikke har noen møte med før testen skal utføres.
Da vil en og en valp taes inn i et rom med den som skal teste valpen, der vedkommende bl.a. går ut og inn av rommet - bli vekke noen minutter og kommer inn igjen, presenterer skrammel/metall for å teste lydsensibilitet og avregaering på dette etc. etc.

En valpetest er ikke nødvendigvis en "fasit" på hvordan en valp vil faktisk bli når den vokser opp - de endrer seg mye de neste ukene, og ikke minst så blir de påvirket ut i fra det hjemmet, miljøet etc. som de vokser opp i.

Med det sagt, så har jeg gjort meg følgende vurderinger av Hamako sine deilige valper :-)

Første inntrykk:Utrolig utadvente, sosiale, tilgjengelige og imøtekommende valper. Alle stormer til og vil hilse på gjestene som kommer.
De leker med hverandre, tilgjengelige leker og de andre voksne hundene, viser nysgjerrighet på omgivelsene sine og gode sosiale egenskaper.

Når mor og de andre voksne taes vekk:
2 valper vil gjerne etter mamsen som tross alt har pattene, men viser ingen form for engstelse, frykt eller fortvilelse for at hun og de andre voksne forsvinner. Min oppfattning er at de 2 som går etter, går etter i tro om at de skal følge etter mamsen og være med inn.

Individuellt:

- Sort hann (dvs sort halsbånd): Veldig kosete, trygg og tilgjengelig. Vil veldig gjerne susse og kose, virkelig nyter kosen, viser ingen tegn til smisking (= engstelig/redd valp som "later som" og demper med f.eks. å susse). Helt avslappet på håndtering, ingen respons annet enn avslappet og total ro.
Veldig tillitsfull, nyskjerrig og sjekker ut fremmede, vil hilse og leke - er kjempe fin i lek med leke. Gjenstandsinteresse.
Første hann til å sjekke ut uventet brå lyd, og blir værende av nyskjerrighet og viser lekeatferd - særlig når han tilsynelatende oppdaget speilbildet i lokket som jeg brukte til å lage lyden med ;-) Logrer ivrig. Ingen gjenstående redsel e.l. når lyden presenteres på nytt. Oppfatter ham som en utrolig fin, stabil, sosialt omgjengelig, miljøsterk og trygg valp.

- Beige hann (dvs beige halsbånd): litt mer forsiktig, aksepterer kos, prat og håndtering av fremmed. Er litt mer urolig i håndtering, men gjør ikke noe forsøk på å "komme seg unna". Trenger litt mer tid på å vurdere leken og før han ivrig og aktivt tar del. Ser ut til å ha tidvis litt hardere lek enn de andre, men bryter fint på egenhånd når søskene skriker til. Er også blant de 3 første til å sjekke ut uventet lyd, og blir igjen med "sort hann" og viser lekeatferd mot lokket ;-) Oppfatter ham som en veldig fin og god gutt når han får litt tid på seg til å"venne seg til situasjonen", virker ellers stabil, trygg, tilgjengelig, harmonisk og fin.

- Blå hann (dvs blått halsbånd): lik sin beige bror, men blir noe hurtigere "varm i trøyen".
Kaster seg ivrig inn i leken, koser seg når han blir kost med - men har ikke helt "tid til all denne kosen, for jeg har så mye jeg må se og oppleve". Mye "glimt i øyet", leker tidvis noe hardere enn de andre, men løser det fint når de andre skriker til. Har "bein i nesen" og responderer om noen blir for voldsom i leken med ham også. (rett skal jo være rett; når de kan gi beskjed om at jeg er for brå - så må jo jeg gjøre det samme). Responderer på brå lyd ved å sjekke hvor det kommer fra, så er han ferdig. Samme respons på andre gangs presentasjon av lyd.
Følg gjerne med på hvordan iveren i leken med søskene utvikler seg, og at han ikke får overload på iver i leken, så han får nødvendig ro og hvile. (tror kanskje noe av den "harde" leken kan være grunnet at han var sliten og trengte søvn, kan gjerne få litt "alenetid" med rolig kos for å se at han "slår bryteren av" ;-)). Oppfatter ham som en ivrig, utadvent og nyskjerrig kar, trygg og fin.

- Solvor sin jente: også litt lik sin "beige" bror i forhold til kos, hun er absolutt mottakelig for det - men har også mye annet hun skal "gjøre" ;-) Masse glimt i øynene, trenger litt mer tid på leken før hun er med - og viser god gjenstandsinteresse når hun har fått vurdert leken litt ;-) Aksepterer håndtering, kos av fremmed og ser ut til å like det i "doser" ;-) Tydelig nyskjerrig av seg, trygg og fin. Er første frem til uventet lyd og lokk for å sjekke ut :-) Oppfatter henne som en fremtidig rakkerjente, med fart i ;-) Du får nok mye glede av henne, Solvor - og litt å "bryne deg på"! ;-)

- Blekansikt: satt så pent og ventet spent på sin tur ;-) "snek" i køen foran sin søster, trygg og fin i håndtering og kos av fremmed - litt mer forsiktig av seg i starten og utrolig. Ville selv velge leke, og viste stor gjenstandsinteresse for leken når hun fikk velge selv ;-) Oppsøker aktivt de andre hundene jevnt over, både for lek og kos. Reagerer på uventet lyd ved å se i lydens retning, ellers ingen interesse. Ved andre gangs presentasjon av lyd, kikker hun så vist i lydens retning og tusler etter de andre for å sjekke, uten nødvendigvis å gå helt bort til lokket.
Oppfatter henne som sosial, utadvent, nyskjerrig, observerer hva som skjer rundt seg og sjekker ut om nyskjerrigheten blir for stor. Tar aktivt kontakt.

- Tispe «med ører»: veldig mottakelig for kos, håndtering av fremmed.
Liknet litt på sin "sorte" bror. Slapper helt av og er rolig, viser trygghet. Koser ivrig tilbake, tillitsfull. Ikke så stor gjenstandsinteresse som noen av sine søsken, men blir med i leken etter hvert. Responderer på uventet lyd med å sjekke hvor kilden kommer fra, ellers ingen gjenstående interesse. Samme respons på andre gangs presentasjon. Oppfatter henne som veldig tillitsfull, utadvent, mottakelig, trygg og fin.

Når mor og de andre hundene kommer tilbake:Ingen av valpene responderer med annet enn glad hilsing og lek, ingen "hysterisk" gjensynsglede i forhold til at mor og familien har vært borte en stund.
Gjenopptar fort andre "syssler" (leke med hverandre, lekene etc.) etter at de andre hundene og mor er tilbake.

Ser ikke ut til å være annet enn trygge fine valper, med godt humør.Faller fort til ro, et par valper så ut til å like litt mer rom rundt seg når de sover enn andre (mulig dette er en tilfeldighet, altså), og lar seg ikke forstyrre av omgivelsene (biler som kjører forbi, folk som går forbi, eller prat og bevegelser) når de skal sove. Lar seg heller ikke affisere av å bli plukket opp fra sengen når de sover.

Da tror jeg at jeg skal ha fått med det meste - kommer jeg på noe, skal jeg selvsagt gi deg et ord :-)

Og som sagt; dette er en oppfattelse fra en uhøytidlig test i dag - resultatet kan være annerledes om 2 dager, eller 4 uker ;-)

Tusen takk igjen for at jeg fikk hilse på de skjønne nøstene - deres fremtidige eiere har mye å se frem til :-)Smil og god klem fra Elín=