Høstferie på Værlandet og Bulandet 2010

I høstferien 2010 tok Guri og jeg med oss shibaene (Zenmai og Hamako) og dro til Norges vestligste bosatte øysamfunn - Værlandet og Bulandet ytterst i havet i Sogn. Landskapet her er meget  særpreget og veldig fascinerende: Værlandet med sine kletter kombinert med myrer og vann. Bulandet med sine 365 øyer blir iblant kalt "Nordens Venezia".

På Værlandet ferjekai ble vi møtt med skiltet "Se deg ikkje attende"! Vi bodde på Værlandet Gjesteheim som en gang var stedets skole. Den gamle gymsalen var nå gjestenes TV-stue og matsal, mens den opprinnelige sløydsalen utgjorde gjestenes kjøkken. Mat måtte vi ordne selv, og vi valgte lokal fiskesuppe på Pernillestø på Bulandet. Sammen med maten ble vi godt innsatt i den lokale historien. Bl.a. fikk vi vite bakgrunnen for navnet Pernillestø: Pernille levde på 1800-tallet, da det ikke var broer mellom alle disse øyene og man måtte ro båt for å komme noe sted. Pernille rodde båten sin til dette stedet for å besøke kjæresten sin. Iblant kunne folk fortsatt se båten til Pernille neste morgen. Stedet der båten lå fikk etterhvert kallenavnet Pernillestø. Vi frydet oss også over navnet på en frisørsalong: Skamklyppen!

Alden er en fjelltopp som kan sees nesten uansett hvor man er på Værlandet og Bulandet (se bilder av Alden i 3 rad, og bilder fra Alden i 1. og 2. rad). Den kalles også "Den Norske Hest". Man er avhengig av båt for å komme dit. Den ene dagen vår fikk vi båtskyss ut til Alden, og fikk oss en nydelig tur opp. Utsikten derfra var formidabel. Vi hadde avtalt tidspunkt for henting. I mellomtiden hadde det blåst opp, så lille Hamako syntes det var litt ekkelt med sjøen i den lille båten. Dagen etter fulgte vi Nordsjøløypa over Værlandet til de spesielle klettene (se bilder i nederste rad). Vi valgte å gå opp den høyeste - Høgkletten.

For større versjon, klikk på bildene