Da Ranko ble tante

av Solvor Nærland (Hundesport nr 10/01)

Da Rinji, kullsøsteren til Ranko, skulle ha sitt første valpekull, var det av praktiske grunner vanskelig for familien hennes å ha kullet hjemme. Siden Rinji og Ranko er meget gode venner, tilbød jeg meg å ha kullet hjemme hos meg.

Da fødselen startet, skjedde dette så raskt at den første valpen ble født på golvteppe i stuen. Ranko ilte til, og hjalp sin søster å slikke rein valpen! Hun fikk ikke være med på resten av fødselen, og prøvde ikke å komme inn til valpene før de var 3 uker. Men da insisterte hun på å bli kjent med dem. De første dagene godtok Rinji bare at hun fikk nærkontakt med valpene i korte øyeblikk. Men for hver dag lekte Ranko mer og mer med dem. Og Rinji som så at det gikk bra, nøt etterhvert avløsningen.

Ranko var en sprudlende tante, lekte og herjet med valpene,og bidro med det overskuddet valpemoren etterhvert fikk mindre av. Etterhvert begynte de to søstrene å oppdra dem systematisk – sammen. De tok for seg en og en valp, var enige om hvilken, og hva de skulle gjøre. De holdt valpen nede, knurret, eller dyttet på rygg. De var også enige om når det var nok.

Den ene valpen fikk gjennomgå mer enn de andre, antagelig fordi hun trengte det. Det var Zenmai. Zenmai ble solgt til en familie da hun var 9 uker gammel. Men da det viste seg at en i familien hadde allergi, kom hun hjem igjen. Da var Rinji forlengst reist.

Siden har det vært Ranko og Zenmai...