Zenmai


N UCH Zenmai av Enerhaugen

født 25. september 1999 - død 6. november 2012


Noen historier om Zenmai:

 
En kresen tispe
 
En riktig shiba
 
Livet med katt og hund
 
Om sauer og shiba
 
Skader er noe herk
 
Sur shiba

 


Takk til Zenmai fra Solvor

Zenmai fantes det bare én av i verden. 

Frihetselskende Zenmai, som plutselig kunne begynne å løpe så fort hun kunne når hun var løs. Ikke fordi hun jaktet på noe eller skulle noe spesielt. Men rett og slett av rein fryd og glede over å løpe så fort som mulig. Der og da var hun døv. Når hun hadde kjent på lykken over sin raske sprint, kom hun pent tilbake. 

Zenmai med sine meget bestemte synspunkter om et og annet. Når hun gikk på tur sammen med folk som ikke var så godt kjent i vårt område, klarte hun å lure dem med på lange omveier. Jeg ser for meg hvordan hun lo! 

Naturhunden Zenmai, som var klar på at kroppen var fullkommen som den var, og som ble meget krenket dersom jeg prøvde å kle på den noe som ikke hørte til der, f.eks. potesokk på en skadet pote. For ikke å snakke om tispebind da jeg for mange år siden mente at det var et nødvendig onde for å få være med på besøk til folk når hun hadde løpetid. Zenmai med tispebind? Noen som ser det for seg? Aldri i livet om hun ville vise seg offentlig med noe sånt! Hun ble heller hjemme. Tispebind hører ikke lenger til blant hundeutstyret hos oss. 

Store, kraftfulle Zenmai med den usedvanlig tykke og gode lyse pelsen! Jeg elsket å grave hender og fjes ned i den pelsen. Og Zenmai elsket det tilbake. Helt til smertene etter bilulykken ødela gleden. Nå skal jeg aldri mer få kjæle ned i pelsen til Zenmai. Det er ufattelig trist. 

Etter å ha lyttet på Zenmai sitt hjerte for siste gang, sa vår veterinær: «Nå løper hun i shibahimmelen». Det er en vakker tanke. Jeg ser henne for meg sammen med sin elskede Ranko. Jeg håper at det er plass til katten Felix også der. De tre var en flokk som hørte sammen i mange år.


Takk til Zenmai fra Guri

Ingen hund har noen sinne oppdratt meg grundigere enn Zenmai. Hun gjorde det med pedagogisk avvisning. Jeg kommer til å huske henne sittende stolt midt på stuegulvet med en fornærma rygg vendt mot meg. Det kunne bety bare to ting. Enten at hun ikke hadde fått den tyggebiten hun mente at hun hadde krav på på denne tida av dagen. Eller – aller helst – at vi for lengste burde ha kommet oss ut på den turen hun hadde planlagt. Hun var ikke urimelig – én om dagen var nok, bare den var tilstrekkelig lang.

En vakker dag hadde jeg endelig fått såpass selvtillit som hundepasser at jeg våga å slippe litt på kontrollen. Jeg lot Zenmai få bestemme hvor turen skulle gå. Hun snudde seg først litt undrende i veikryssene, men valgte snart uten å nøle. Vi endte på Fløyfjellstoppen, noe jeg antar var yndlingsfjellet hennes, med utsikt over innseilinga til Bergen. Etter dette antok hun at det var mer rom for hennes synspunkter når vi gikk tur. Stadig vekk stoppa hun på fire stive bein og ga beskjed: Jeg vil heller gå her. Hun kunne for eksempel foreslå å avslutte en fredelig kveldstur i Fjellveien med en aldri så liten avstikker opp Stoltzekleiven – 1100 trinn oppoverbakke sånn mest for moro skyld. Men det skal hun ha – hun tok et nei for et nei.

Egne synspunkter ble det stadig flere av. Hundeutstillinger for eksempel, det kunne Solvor og den øvrige flokken få ha for seg selv. Utvalgte partnere avslo hun også kontant. Selv foretrakk hun friere uten særlig mange sløyfer å vise til. Det ble det ingen valper av. Verre var det at hun etter å ha vært passasjer under en bilulykke også takka nei til å bli klappa. Flere år seinere kunne hun fortsatt be om kos selv fra sine aller mest betrodde for så å ombestemme seg og takke nei med et snerr. Etter tretten år var det på tide å takke av. Da mente hun nok at jeg var ferdig oppdratt. Jeg har forstått at Greenees tyggepinner er å foretrekke framfor grisører, at det er best å krysse veien der Solvor har bestemt at veien skal krysses, og at det er finest å bade sammen selv om vanntemperaturen er rundt tolv grader.

Hun plasker nok rundt i et gjørmehull et sted der oppe i hundehimmelen sammen med sin elskede tante Ranko.


6. november 2012:

Zenmai er ikke mer.

Kondisjonsmessig var Zenmai i usedvanlig god form til å være 13 år. Hun elsket til det siste å være med på tur, og tok seg fram i terrenget like raskt og lett som langt yngre hunder. 

Men hun har slitt med sterke smerter i nakkeregionen etter en bilulykke for noen år siden. Hun som tidligere elsket å bli kjælt og kost med, vegret seg etter ulykken for å bli klappet. Hennes nærmeste, dvs meg, Guri og noen få til, har fått lov til å klappe henne litt. Men det virket nesten som om hun lot oss få lov mest for å være snill mot oss. Veterinæren mente at det var fordi minnet om smertene i tilsvarende situasjoner etter ulykken var så sterke at hun fryktet noe tilsvarende. I seinere tid har hun fått Rimadyl hver dag. Først syntes jeg det hjalp litt. Men seinere ble jeg mer usikker på om det hadde noen effekt. 

Zenmai elsket Ranko minst like høyt som Guri og meg, og hun sørget dypt da Ranko døde. Hun ble også svært glad i Hamako, som kom til oss et år senere. Nå sist tok hun godt i mot valpen Tabi. Selv om nok Tabi plaget henne litt på valpers vis, kunne jeg stole fullt ut på at hun ikke satte grenser med mer enn lyd. Jeg var aldri redd for å la dem være alene mens jeg var på jobb.

Zenmai levde med en cyste på en eggstokk et par års tid. Det medførte hyppigere løpetider enn før. På spørsmål til veterinær om hennes høye alder kunne gjøre at det var greit å gi p-pillesprøyte for å slippe de hyppige løpetidene, var svaret et absolutt nei. Cysten i seg selv medførte en hormonell ubalanse. P-pillesprøyte ville derfor nesten garantert føre til livmorbetennelse. Så da fikk hun heller leve med cysten og alle løpetidene. Noe stort problem var det likevel ikke i seg selv. Men cysten gjorde at hun uansett hadde økt sannsynlighet for å få livmorbetennelse. Det er jeg meget lettet for at hun nå slipper å oppleve. 

Hun var blitt veldig avhengig av meg etter at skaden oppstod. Sammen med meg kunne hun f.eks. bo hvor som helst. Men uten meg slappet hun ikke helt av når hun var hjemmefra, og kunne være stresset. Jeg angrer litt på at jeg ikke satte strek for Zenmai sitt liv rett etter sommerferien, før jeg begynte på jobb igjen. Hun hadde det så fantastisk godt på campingturen vi var på i august. Da fikk hun være med sine to viktigste mennesker, Guri og meg, hele tiden.

Men jeg utsatte og utsatte det. Det var så vanskelig å gjennomføre avslutningen av livet hennes når hun ikke var akutt syk. Men det var et faktum at livskvaliteten hennes ikke lenger var så god som før. På et eller annet tidspunkt var det rett å sette strek.  

Nå skal jeg ut på en lengre reise. Dette ville ha blitt en påkjenning for Zenmai. Og derfor ble min forestående reise til Japan det tidspunktet jeg valgte til å la Zenmai gå ut av verden. Men det er vondt.


Bilder av Zenmai oktober 2012. Hun er vel 13 år gammel

   


Zenmai på tur i Jølster og Fjærland august 2012

1. august 2012:

Zenmai er i usedvanlig god kondisjon til tross for sin alder. Hun blir 13 år i neste måned. Hun elsker fortsatt å løpe, har ingen problemer i terrenget. Blir aldri sliten. Livskvalitet for Zenmai har med turer og løping ågjøre.

Fysisk sliter hun ellers med cyste på eggstokk. Dette gir henne hyppige løpetider. Før hadde Zenmai løpetid med ca 11 mnd mellomrom. Nå kommer de hver 3. mnd. Hun har dessuten begynt å høre dårlig.

Men mentalt har hun fått et traume etter at hun var med på en bilulykke for noen år siden. Etter denne hendelsen reagerer hun når hun blir klappet, særlig på hodet. Røntgenbilder viser ikke hvorfor. Mest sannsynlig skyldes reaksjonen at hun hadde sterke smerter i perioden etter ulykken. God ment klapping i den perioden var smertefull. Dette sitter fortsatt i hukommelsen, og hun vegrer seg dermed fortsatt for å bli klappet. Vi er noen få som får klappe henne, men bare en liten stund. I tillegg er hun etter ulykken blitt mye mer avhengig av meg enn før, hun er blitt engstelig for å være på nye steder uten meg. Dette innebærer noen begrensninger for Zenmai og meg.

Zenmai elsket Ranko, og sørget alvorlig da hun døde. Men heldigvis har hun blitt svært glad i Hamako.

Zenmai nesten 13 år gammel

 

Zenmai er her på vei mot å bli 12 år. Hun trives i snøen sammen med sin nye partner, unge Hamako.

12. september 2010:

Zenmai vendte seg gradvis til et liv uten Ranko. Det hjalp at Aya bodde hos oss i perioder. Så flyttet Hamako hjem til oss i begynnelsen av juli. Zenmai er ikke noe begeistret for små valper, så jeg var veldig spent på hvordan det skulle gå. Det har gått veldig, veldig bra! Hamako plager henne, henger fast i halsen hennes eller i halen hennes. Noen få ganger har Zenmai snerret, men så svakt og halvhjertet at hun like gjerne kunne latt være. Og stort sett har hun da også latt det være. Hun har funnet seg i og funnet seg i - mye mer enn jeg synes hun skulle. Hamako har smøket seg inn i hjertet til både Zenmai og meg!

Zenmai er 11 år gammel på disse bildene sammen med Hamako


13. juli 2009:

Zenmai har levd med Ranko og katten Felix hele sitt liv. Felix døde 31. mars, 15 år gammel. Bare vel 3 mnd senere døde også Ranko, den 3. juli. Begge hadde kreft.

Zenmai oppfattet Ranko som sin mor. Hun elsket Ranko over alt (kanskje ved siden av meg?), og var meget knyttet til henne. Zenmai var med til veterinæren da Rankos liv ble avsluttet, og fikk snuse på henne da hun var død. Hun var også med da vi gravla henne.

Men det er likevel ikke lett å fatte at Ranko er borte for alltid:  Når Zenmai og jeg nå etterpå går tur på våre gamle favorittsteder, stopper Zenmai hele tiden opp og kikker bak seg. Dette har hun aldri pleid å gjøre før. Det ser ut som om kikker etter Ranko kommer. Venter på henne. Jeg må ofte rope på henne før hun kommer etter. Inne er hun stille. Det har hun for så vidt alltid vært. Men det tar nok sin tid før hun er klar til å lokke meg til lek igjen.

Zenmai er her 9 1/2 år gammel

Zenmai i påsken 2009. Se flere bilder fra påskeferien i Valdres dette året

   


Zenmai i påsken 2008. Se flere bilder fra påskeferien i Valdres sammen med Ranko og Iso


Zenmai i høstferien i Valdres 2007. Hun er blitt 8 år gammel

   
Generell omtale

Zenmai var mer energisk enn de fleste da hun var valp og unghund. I tillegg var hun svært så sta og påståelig. Som voksen er hun fortsatt av de mest energiske når hun er ute i naturen, og hun elsker å løpe. Ranko nyter å sitte på høyeste fjelltopp og se utover verden, men det har ikke Zenmai tid til lenge. Det er så mye i omgivelsene som må utforskes. Innendørs er Zenmai blitt en meget rolig og behagelig hund.

På noen områder er hun litt "sær". Aldri i verden om hun vil ha på seg noen potesokk eller tispebind. Og hun vil bestemme partner selv, takk!

Det er lett å se om hun trives med en aktivitet, eller om hun kjeder seg. Kroppsspråket hennes er særdeles tydelig...

 


 

Viktigste utstillingsresultater

Zenmai er Norsk Utstillingschampion. Hun har blitt BIR og BIM flere ganger, og har også blitt BIG. Hun har dessuten vært plassert i BIS.

Som valp vant Zenmai både den norske og den svenske Shibaklubben sine spesialutstillinger. Som voksen har hun ikke vunnet spesialutstillingen, men to ganger har hun blitt nr 2 av tispene.

Zenmai deltok på NKK’s Vinnergalla i 2002, som del av en japansk ekvipasje. Riktignok ble hun slått ut i 2. runde, men som eneste shiba gjorde hun ære på rasen.

Zenmai har blitt lei av å delta på utstilling, Hun har fått tendens til å stille seg daft med slapp hale i stående positur, liker det tydeligvis ikke lenger. Selv om humøret kommer tilbake straks hun får løpe, er det derfor sjelden hun deltar på utstilling nå.

 


 


Zenmai i hennes første levemåneder


Stamtavle

N.Ch. Saijotos Hiru No Taiyoshiniki DK CH Dragon House Sun
Tan
USACH Genta Go Gold
Typhoon
Dragon House Set Me on Fire
Taichung Promishes  Hideryu of Fujinomiya
Kensha
Sparkles at Nite of Taichung
N.Ch. Rinji av Enerhaugen

 

N.S.Int.Ch. Glendalin Burande Aust.Ch. Glendalin Kuro
Kuro No Kashiwahime of Futagaryomozuka
Fujihime av Enerhaugen N.S.Int.Ch. Manløtens Haikara
N.S.Int.Ch. Ichigo-Keki